img

WADY I ZALETY PŁYT INDUKCYJNYCH

Wiele osób zastanawia się zapewne jak działa płyta indukcyjna? \\r\\nJej budowa jest bardzo prosta, pod szklaną płytą ( blatem ) znajdują się cewki indukcyjne, które wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne wytwarzające ciepło w naczyniu. \\r\\n
\\r\\nJakie są jej zalety?\\r\\nZalet płyt indukcyjnych jest wiele, należą do nich m. in.:\\r\\n

  • Ograniczenie ryzyka poparzenia, dzięki temu, że płyta nagrzewa się jedynie w miejscu postawienia naczynia;
  • \\r\\n
  • Skrócenie czasu gotowania nawet o 30%, ciekawostką jest tu system PowerBoost zastosowany przez firmę Siemens, który przyśpiesza moc grzania nawet o 50%;
  • \\r\\n
  • Możliwość umycia płyty w trakcie gotowania;
  • \\r\\n
  • Systemy zabezpieczeń przed dziećmi, uniemożliwiające włączenie kuchenki przez osoby niepowołane;
  • \\r\\n
  • Możliwość ustawienia czasu gotowania, po którym kuchenka sama się wyłączy.
  • \\r\\n
    \\r\\nJakie są minusy?\\r\\n
  • cena, aby kupić płytę dobrej jakości należy wydać około 3 tyś. złotych;
  • \\r\\n
  • do gotowania na płytach indukcyjnych producenci zalecają używanie garnków ze stali ferromagnetycznej, które również są dość drogie;
  • \\r\\n
  • wytwarzanie pola magnetycznego przez płyty jest ryzykowne dla osób z rozrusznikami serca, choć producenci zapewniają, że takiego ryzyka nie ma warto uważać.
  • \\r\\n
    \\r\\nReasumując zalet płyt indykacyjnych jest więcej niż wad. Jeśli cenimy sobie bezpieczeństwo, wygodę i czas warto zainwestować w zakup takiego sprzętu do naszego domu.\\r\\n

    Nasi partnerzy